Lyssnar till det förflutna - tar framtiden i handen 


 Hösten glöder i trädet vid husknuten.Sidensvansen prålar med sin skönhet när han mumsar på de röda  

klasarna. Tofsen på huvudet dallrar av iver och vid vingen skymtar rött och gult i väntan på flykt till nästa klase och nästa..Ett gäng trastar kivas om utrymme lockade av  mångfalden och hittar sina platser på andra sidan. En symfoni av kvitter och fladdrande vingar  upptagna av gåvorna  på ett dignande matbord.

 

                                                             Ibland om turen är framme siktas den praktfulla 

                                                                      sidensvansen i rönnen.                             

 

En rönn är och har varit rätt måste till människors och fåglars fromma. Användbar till  så mycket. Veden blev till svepaskar, till skaft till yxan och täljda till räfspinnar. Ved av rönn brinner lugnt och jämt och anses ge bästa värme i kamin och sps i förhållande till volym. Det användes förr också till hjulekrar p g a sin hårdhet.Löven  togs tillvara som foder till boskapen.

Bären är förstås det mest intressanta för oss i dag men också under forna dagars svältperioder. I Nordiska museets samlingar  finns nödbröd bakat av rönnbär blandat med rågmjöl. Bilden.

 



 De mogna bären bultades till en gröt och blandades med mjölet. Resultatet blev ett mycket  hårt och beskt bröd, inte så smakligt men varför inte pröva  som kuriositet med liten tillsats i degen.

När socker blev vanligt på 1800-talet blev rönnbär mer användbara som dricka istället för lingondricka, som smaksättning i brännvin och till sylt och gelé. 

 

  

I beskrivningen av den här gelén heter det att de frostnupna bären plockats innan Sidemsvansen tagit för sig av det röda guldet. 

Själv gör jag egen  gelé av bären jag fryser in, blandar med äpple och socker. Ett gott tilltugg till den grillade kycklingen och annat kött. Särskilt smakligt till vilt sägs det.

 I folkmedicinen var rönnbären också användbara. De ansågs bota reumatiska sjukdomar och skörbjugg eftersom de innehåller C-vitamin. 

Jag plockar de röda klasarna för att dekorera  duken på matbordet. Och att sätta dem i vas piggar upp i höstrusket.