Lyssnar till det förflutna  - tar framtiden i handen  

En märklig och sorglig syn i SVT häromdagen: en sjuttonårig tjej lyfts fram som ”hjälte” sedan hon nedlagt en björn på  sådär 120 kg.Minsann!> Vilken bragd?

Skytten satt förmodligen  skyddad i jakttornet. Knappast jakt  på lika villkor i så fall. 

 Mindre smakligt att i positiva ordalag presentera ännu en skjutglad tonåring när ärenden rörande ungdomar med vapen översvämmar borden hos domstol och polis.

 

Om jakt kan man tycka ett och annat. Skyddsjakt med tanke på rennäringen är väl befogat. Att stammen bör minskas är kanske nödvändigt. Vad vet jag?

649 björnar får skjutas fram till 15 oktober. En stam på 1400 anses lämpligt för bevarande.  Jakten sker inom fem områden i de nordligaste länen.  

2900 björnar finns f n i Sverige.  Få attacker på får och nötkreatur skedde förra året.m För renägare i samebyarna i skogsområdena är björn ett problem då den ofta tar renkalvar vid tiden för kalvningen. 
Förståeligt att samerna är bekymrade. För en sörlänning kan tyckas att Norrland med sina 240.000 kvadratkilometer, 59 procent av Sveriges yta, kunna ge utrymme för samexistens.Under en minnesvärd fjällvandring såg jag en gång en björn med två ungar i släptåg långt borta. Med kikaren såg v vi dem  lugnt lunka på många hundra meter från vårt tält. En mäktig syn!


 .
Trots sin farlighet är ju just björnen en av de mest  älskade gosedjuren.  Den ”föddes”på allvar  när den härliga berättelsen om Nalle Puh och hans vänner kom ut på svenska 1930. Den engelske författaren AA Milne Han skrev den som en saga till sin son Christopher Robin. 
boken har miljoner barn i hela  världen mött  den fundersamme björnen Puh, hans underfundige kompis Nasse  och dystre Ior.
Ordet teddybjörn kommer från en teckning i The Washington Post  1902. Den föreställde  Theodor(Teddy)  Roosevelt som vid en björnjakt vägrade skjuta en björnunge. . Sympatiskt! Själv skulle jag aldrig komma på tanken döda någon art av våra medvandrare på jorden 

Nalle puh  beskriver sig i boken som en björn med mycket liten hjärna.
Det stämmer inte alls. Björnen är smart, den har ett luktsinne  som når kilometer bort. Den vill vara i fred och håller sig ur vägen för os och anfaller inte utan att ha hotats eller har sina ungar i närheten. 
Men visst får man se upp i de vidsträckta norrländska skogarna. I forna dagar ville man inte använda ordet björn om djuret. Säkrast kalla den för Nalle eller aBamse, heter det i uppteckningar från 1800-talet och troligen är  seden mycket äldre än så, tror man.