Ville är annorlunda. Mobbarna står på lur. Han är liten och maktlös i vuxenvärlden.

 
Ville springer upp för backen. Det är varmt fast klockan bara är halv åtta. Svetten rinner och han flämtar men slår inte av på takten. Om han kommer för sent blir farmor arg. Han skall vara hos henne klockan åtta.   

 

Det är ingen annan på vägen och inte många bilar så han kan skrika ”ÖHHH” mycket högt utan att någon hör. Han vill bita på handen men måste pendla med armarna för att hålla farten.  

Handen är röd och mamma har sagt, att han måste sluta med det där. 

 

Tidigt i morse ringde farmor.  Farfar behövde hjälp med potatislandet. Ville är bra på att gräva fast han bara är åtta år. 

I går hade han och mamma bestämt att de skulle åka till stan och köpa lera i dag. Sedan skulle hon visa honom hur man blandar blå glasyr till figurerna   han gjorde förra veckan.  

 

 

Innan frukosten  gjorde Ville en fästning av sitt rum genom att känna till  utmed väggarna med båda händerna. Han glömde ett av hörnen. Det var därför telefonen ringde. När han hörde mamma lyfta luren slog han huvudet i väggen tre gånger och skrek ”ÖHHH” tyst för sig själv.

 

   Allt det där hjälpte inte så nu springer han upp för den sista backen till farmors hus. Hon har dukat fram choklad och frallor med leverpastej och medvurst.   Han ser fram emot det.  Han skymtar henne bakom gardinen i fönstret och vet, att hon står där med klockan. Prick åtta annars lappar hon till honom. Det brukar hon sällan göra men man kan aldrig vara säker. 

 

Han  rundar husknuten och på verandan måste han luta sig fram för att hämta andan. 

Farmor öppnar dörren. Hon är vänlig i ansiktet och säger, att han är en snäll pojke som vill hjälpa farfar.  

 

 

Medan han gräver farfars potatisland tänker han på Rosalies underbyxor. Ma-tanten i skolan i går lappade till honom när han glömde sig och sa det förbjudna ordet.  

Rosalie stod framför honom i matkön och han nuddade försiktigt hennes hår, som hängde ner i ett mjukt trassel på axlarna. Hon märkte inget 

 

Mat- tanten  såg det och hörde när han sa det förbjudna ordet. Hon tog in honom i köket och när hon lappat till honom fick han ingen mat. Det var köttbullar med lingon. Det är en av hans absoluta älsklingsrätter.  

 

 

På lektionen grälade fröken Videmar för att han skrivit slarvigt och stavat fel i skrivboken. 

Hon är snäll och visste inte, att han inte fått någon mat. Han bet på handen och sneglade på Rosalie som satt längst fram.  Han kom ihåg hur mjukt hennes hår var mot hans hand.  

 

Nästa dag står Ville bakom soptunnorna som vanligt på rasten. Har han tur bryr sig inte Jonne och hans kompisar om honom. Jonne boxade honom lite löst samma morgon för att han inte hade några pengar i fickan.

 

 -Tio spänn i morgon annars vet du!   

 

 

Ville springer fort när fröken ringer. Han ser i ögonvrån att Jonne kommer från andra hållet och gör en gir.  Fröken kommer ut på trappan och Jonne saktar in.  

 

Ville bestämmer att det här är en turdag även om han inte vet hur han skall ordna en tia till i morgon.

 

 

 

                                                Ärmen på jackan har gått sönder

Det är nästan mörkt när han kommer hem eftersom Jonne och hans kompisar lekt tjuv och polis. Som vanligt får Ville spela tjuv och bli fasttagen av poliserna. De är många för han är en farlig tjuv som rånat en bank och till och med mördat en tant. De håller fast hans armar och ben sedan de slängt ner honom på marken och släpper inte förrän han erkänt. När han gör det håller de fast honom ett tag till som straff.  

 

 

De nya jeansen är leriga där bak och jackärmen har gått sönder. Han missar middagen och mamma suckar över jackan och pappa är arg för att han kom försent. Ville ser på pappas knutna händer. Hans ögon är svarta men han skakar bara på huvudet. 

 

 

Tror du jag är gjord av pengar? säger han och blir arg igen när Ville inte berättar varför jackan gått sönder. 

-—.Ja, se ungar! säger pappa och tar för sig av efterrätten.  

Det är änglamat. 

 

 

Efter maten far pappa till ett möte och mamma visar Ville hur han skall måla sina katter med den blå glasyren.  

Det är en mycket bra dag till slut om det inte vore för tian. I burken på diskbänken finns bara några kronor. Fast han inte vill ljuger han för mamma om en insamling till en utflykt. 

En hel tia? säger hon och han vill inte göra henne bekymrad men måste ju. 

 

 

Villes cykel står i vedboden med punktering. Det är tredje gången och pappa har sagt att nu får det vara nog.  

  

                                                           Cykeln har fått punktering

 

Jonne och hans kompisar har  varit där och sylat däcket med en kniv igen. Om han berättar det är han dödens lammunge.  

Därför går nu Ville till skolan på sina starka ben. Han saknar sin cykel men först måste han lära sig att vara rädd om sina saker eftersom hans pappa inte är gjord av pengar.  

 

Fortsättning Snäll pojke 2